Mixed technics

Conceptueel?

Mijn moeder zei me eens houd het eenvoudig, de beste creaties worden gemaakt door modeontwerpers die pure lijnen zonder franjes en de juiste snit hanteren. Kunstschilder Walter Goossens zei me eens, toevalligheden die zich kunnen voordoen tijdens het werken zijn dikwijls verassend en dienen benut te worden en aanvoelen en weten wanneer je moet stoppen is heel belangrijk.

Deze gedachten heb ik onthouden, met de kleinste de banaalste en poverste dingen uit je omgeving moeten je in staat stellen iets interessants te creëren.

Het voorgestelde werk is samengesteld uit eenvoudige materialen, doek in klein formaat, houten panelen al of niet gemaroufleerd, karton, krantenpapier, plastiek, gevonden voorwerpen enz.

Sommige werken zijn niet beschilderd of ten dele, het is de eigenste pigmentatie van het gebruikte materiaal zelf dat het eindresultaat kleurt . Bij andere werken dan werd de verf snel en schraal uitgeborsteld om het armoedige en het vergankelijke te tonen in samengaan met de rijke nerfstructuur van de drager die geaccentueerd wordt.

Nu is het ook mogelijk dat ik start met een bepaald idee over kleuren of thema en dat al na de eerste penseelstreken het werk een totaal andere conceptie krijgt. De vormen veranderen, de verf wordt dik uitgesmeerd, kleuren veranderen, laag over laag volgens het gevoel van het moment, een spontane ingegeven waarschijnlijk, maar het overkomt mij zonder dat ik daar vragen bij stel.

Als schilder-samensteller wil ik vrij zijn, spanning, genieten en aan niets gebonden zijn, welke stijl of beweging dan ook. Conceptueel ? Mogelijk.

Ik hoop dat mijn werk een luchtig geheel vormt ondanks de verschillende variaties, waarbij de toeschouwer nieuwsgierig is en een plezierig gevoel heeft.

Peter Van Calster

Peter Van Calster

HAUT